Ростислав Семків Як читати класиків
Книгу варто прочитати, навіть просто заради автора. Розповідач, який зачаровує, який вміє про нудні речі говорити (ні, не яскраво, не емоційно, а...) цікаво (1) і (2) мотивуюче. Це після його публічних лекцій в мене з'явилося бажання осилити Джойса, а може й Манна, та Кафку, та Льосу, і ще багато кого. І дочитати всього Еко. Ростислав Семків.

Книга насамперед пояснює не "як", а "навіщо", бо це головне питання для майже будь-якого читача. Навіщо витрачати час на давно вмерлих авторів, чиї твори про давно забуті епохи не мають, на перший погляд, жодного зв'язку із сучасністю? Навіщо насилувати себе, пробираючись через джунглі малозрозумілих літер, коли нещодавно вийшов (і за всіма законами маркетингу пропонує себе на кожному розі) новий бестселлер Брауна (в кращому випадку), а то й Донцової? Автор це пояснює.

Аде питанню "як" також присвячена чи не половина книги. Як підходити до того чи іншого рівня складності, або напряму в літературі, або конкретного автора? Що саме викликає складність? В якій послідовності краще читати? Чого очікувати, і як із цим жити? Неочевидні речі, які допомагають зрозуміти, чому той чи інший твір не "пішов" з першого заходу, і що із всім цим робити?

Книга має декілька класифікацій текстів, із яких стає ясним, чим складні тексти відрізняються від простих чи навіть примітивних, чим читання одних відрізняється від других, що з точки зору процесу, що з точки зору отриманого в результаті. І ні, автор не клеймить ярликами складне і примітивне. Скоріше, він відрізняє хороше і погане, і пропонує на останнє не витрачкати свого часу. Хороше ж буває простим, буває складним, а буває надскладним. І читання кожного потребує своєї підготовки, своєї читацької та загальнолюдської зрілості, і своїх підходів, чисто процесуальних.

Декілька думок стосовно викладання літератури в сучасній школі будуть цікаві якщо не педагогічній спільноті, то хоча б батькам, які зацікавлені у тому, щоб їх діти читали, всупереч намагшаням школи відбити будь-яке бажання.

Наприкінці - перелік хороших текстів. Структурованих за складністю, а також життєвими ситуаціями, в яких вони актуальні. Як і будь-який - цей перелік не претендує на всеохватність. Можна додавати свої твори, або викреслювати щось (хоча, після прочитання цієї книжки, я б викреслювати не став).