Ruslan Zhmachenko
Валерий Пекар Різнобарвний менеджмент / Разноцветный менеджмент
Колись читав історію про те, чому виникли назви сузір'їв. Мовляв, це зробили, щоб легше було орієнтуватися у нічному небі. Зараз не потрібно говорити: "Глянь он на ту зірку, що справа від он тої... Трохи нижче... Ні, ще правіше, нижче он там... Та йолки-палки, дивись, куди я показую". Достатньо просто сказати: "Шановний, погляньте у сузір'я Стрільця".

Валерій Пекар і його "Різнобарвний менеджмент" пропонують подібну систему координат у сфері управління. Тепер топ-менеджери, в першу чергу HR, мають зручний інструмент для оцінки особистих якостей співробітників. Тепер не потрібно довго пояснювати чому конкретна людина не може працювати у певній сфері. Достатньо сказати: "Він надто помаранчевий, давайте його переведемо у продажі". Або: "Ця людина синя, її місце саме у бухгалтерії".

Після прочитання книги, помітив за собою звичку класифікувати співробітників і партнерів за кольорами. Не завжди вдається, але відчуваю, що став частіше розуміти вчинки і мотиви людей.

Автор чітко попереджає, що його "Різнобарвний менеджмент" не є точною наукою. Скоріше це широка система поглядів на світ. Саме тому читач не знайде в книзі ніяких чітких рецептів, чи тестів на визначення кольоровості. Інтегральна динаміка загалом, і "Різнобарвний менеджмент" зокрема - це просто цікава і практична модель, що гармонійно доповнить управлінські знання будь-якого менеджера чи підприємця.

Окремо хочу відзначити, що книга написана українською мовою українським діячем. Можна скільки завгодно обмежувати використання російської, але історія показує, що результат буде диаметрально протилежним. Не можна змусити людей полюбити українську мову. Єдиний спосіб зацікавити людину українською мовою - це генерувати дійсно крутий і корисний контент.

P.S. До автора залишилося єдине питання. Чому саме бежевий-фіолетовий-червоний-синій-помаранчевий-зелений-жовтий"? Чому саме ці кольори, а не інші? Усі 187 сторінок чекав на відповідь, але не дочекався :-).